Kommentarer

Are Slettan

er kommunikasjonsrådgiver i JKL Group, tidligere bl.a. redaktør i Finansavisen, ansv. redaktør for iMarkedet.no og fast kommentator hos NA24 og TV 2 Nyhetskanalen.

Sirkus Enova ruller videre

ratts
Jørn Rattsø liker ikke hemmelige opptak fra møter. (Foto: Scanpix)

Når du ikke trodde det kunne bli verre, har noen et hemmelig opptak på lur.

Tirsdag kunne Dagbladet presentere siste episode i Sirkus Enova. Avisen beskriver innholdet av hemmelige opptak fra et møte sommeren 2008, hvor styreleder Jørn Rattsø deltar.

I møtet fremgår det at Rattsø lenge hadde vært kjent med det han kaller «frustrasjoner i samarbeidsforholdet med ledelsesutfordringer» og «samarbeidsproblemer» i det statlige enøk-selskapet.

Avisen skriver at dette viser at Rattsø ikke har fortalt «hele sannheten» når han tidligere har sagt at han ikke var kjent med brudd på arbeidsmiljøloven i bedriften. Tja. Er samarbeidsproblemer egentlig det samme som brudd på arbeidsmiljøloven?

Rattsø mener i alle fall at det ikke er noe nytt i referatet fra det aktuelle møtet, men til NA24 Trondheim sier han at det er alvorlig at det blir gjort opptak av møter i Enova. 
 

Faste roller i mediene

Det påfallende er uansett at det hemmelige opptaket fra møtet ble gjort lenge etter at Eli Arnstad i november 2007 forlot sjefsstolen etter å ha blitt beskyldt for mobbing. Nå, over ett år senere, virker konflikten giftigere enn noen sinne.

Noen med tilknytning til Enova ser fortsatt ut til å fore mediene med gammelt konfliktstoff, selv etter at styret og de ansattes representanter for fire uker siden inngikk en avtale om å legge striden bak seg.  Blant annet ble man enige om at bedriften dekker store advokatregninger ansatteklubben hadde opparbeidet.

Det er ikke akkurat tillitvekkende at denne såpeoperaen av en organisasjon nylig ble tildelt 1,2 milliarder ekstra kroner som en del av regjeringens krisepakke. Det er vel grenser for hvor mye penger det er fornuftig å bruke på advokatregninger.

Det er liten tvil om at enkelte ansatte i Enova har brukt mediene for å ramme Arnstad og Rattsø.  Mediene har en tendens til å presentere slike saker i en fastsatt dramaturgi: Sjefen er den onde eller endog psykopatiske. De ansatte er uskyldige ofre som herses med, inntil en modig «varsler» retter ryggen og sier fra om hva som foregår.

Men i  tilfellet med Enova er det ganske tydelig at problemene ikke dreide seg om en sjef som mobbet, i alle fall ikke bare om det. Da ville jo ikke bråket fortsatt så lenge etter at hun gikk.

Varsler, men om hva?
Det er også grunn til å diskutere bruken av varsler-begrepet. Det er ikke all varsling som er like heltmodig. Det er én ting å varsle om mulig korrupsjon, regnskapsjuks eller miljøkriminalitet, viktige ting som kan ha store samfunnsmessige konsekvenser.

Det er noe annet å varsle om at du ikke klarer å samarbeide med sjefen din eller lekke hemmelige opptak fra interne møter for å bli kvitt en styreleder du heller ikke liker.

Når det skjærer seg i organisasjoner, og det gjør det med jevne mellomrom, er bakgrunnen ofte komplisert og varierende fra tilfelle til tilfelle.

Den enkle fortellingen om den psykopatiske sjefen og de uskyldige mobbeofrene stemmer kanskje ikke så ofte som mange journalister later til å tro. Den virker i alle fall stadig mindre dekkende for Enova-saken.

Få denne bloggen som RSS-feed
Få NA24s nyhetsbrev som e-post

Share
Next post »