Kommentarer

Are Slettan

er kommunikasjonsrådgiver i JKL Group, tidligere bl.a. redaktør i Finansavisen, ansv. redaktør for iMarkedet.no og fast kommentator hos NA24 og TV 2 Nyhetskanalen.

Økologisk mat et blindspor

frukt
Hovedsaken er at du spiser slikt, ikke om det er dyrket med eller uten kunstgjødsel.

Luksusmat for rikinger er ikke spesielt etisk.

Aftenposten skriver mandag at økologisk landbruk ikke er sunnere, mer miljøvennlig eller dyrevennlig, og viser til en artikkel fra Ukebrevet Mandag Morgen (ikke åpent tilgjengelig på nett).  

Det har fått Miljøpartiet De Grønne til å reagere med en pressemelding: - Det er åpenbart at mat uten gift er sunnere for helse og natur enn mat med gift, og at høna som går ute har det bedre enn høna på betonggulv, heter det i en pressemelding.

Uansett har det vært kraftig vekst i markedet for økologisk mat de siste årene, riktignok fra et svært lavt nivå. På verdensbasis er 0,8 prosent av jordbruksarealet økologisk, eller under omlegging til økologisk drift. Men i rike Norden er andelen mye høyere: 9 prosent i Sverige, 5,5 prosent i Danmark og 4,7 prosent i Norge. Her stimulerer myndighetene til mer økologisk landbruk.

Dette illustrerer samtidig det store problemet med økologisk mat: Det er luksusmat for verdens rikeste land.

 Noen positive effekter har fokus på økologisk mat ganske sikkert hatt, spesielt i forhold til dyrehelse. Men, som det fremheves i Aftenpostens artikkel, stadig strengere krav til konvensjonelt landbruk gjør at forskjellene på dette området blir mindre

Få fordeler 

Ellers er fordelene vanskelig å få øye på.

Kanskje vil man til slutt klare å påvise at økologisk mat har en marginalt positiv helseeffekt i forhold til ordinære landbruksprodukter, selv om det foreløpig ikke ser ut til å være entydige beviser for dette.

Kanskje kan noen også kjenne forskjell på smaken, selv om det også virker uklart enn så lenge.

 

Så lenge økologisk mat utgjør en så liten andel som nå, er det heller ingen stor skade at rike forbrukere føler seg sunnere når de kjøper dyr, økologisk mat. Man skal ikke kimse av placeboeffekten, og noe skal jo også verdens velstående bruke pengene sine på. Økologisk mat er vel ikke verre enn andre luksusprodukter.

Blindspor
Men i forhold til verden som helhet representere økologisk landbruk et blindspor. For store deler av verdens befolkning er hovedutfordringen fortsatt å få nok og næringsrik mat, ikke hvorvidt den er dyrket med eller uten kunstgjødsel.

Skal man på verdensbasis produsere nok mat, er det viktig at landbruket er effektivt. Økologisk landbruk krever større arealer for å produsere en gitt mengde mat. Større arealer betyr i praksis avskoging, noe som medfører store miljøproblemer.

Den viktige debatten dreier seg på verdensbasis ikke om økologisk mat, men om hvilken rolle genmodifikasjon skal ha i det moderne jordbruket.

Selv i rike land bidrar fokus på økologisk mat til at man fokuserer på et marginalt forbedringspotensial når det gjelder kosthold. Det viktige er at man bør spise mer grønnsaker og mindre sjokolade og kjøtt, ikke om guleroten er økologisk eller ikke.

Få denne bloggen som RSS-feed
Få NA24s nyhetsbrev som e-post

Share